Tintilla de Rota, een wijn met een verhaal

Tintilla de Rota is een exclusieve dessertwijn uit het plaatsje Rota in zuid-Spanje. Met zijn subtiel zoete smaak, wordt de Tintilla de Rota gedronken bij tapas en past hij perfect bij een kaasplankje. Door zijn intens diepe kleur met een geelachtige donkere glans, zijn amandel- en nootachtige tonen en een afdronk van rijk gerijpte vijgen, wordt hij erg gewaardeerd door sommeliers. De wijn heeft een bijzondere geschiedenis.

Geschiedenis

De Tintilla de Rota wordt sinds de 17e eeuw gemaakt in het zuid-Spaanse vissersdorpje Rota in Andalusië. De wijn was populair in die tijd, en werd naar veel Europese landen geëxporteerd. In Nederland werd hij gedronken als een bisschopswijn, en ook de welgestelde burger nipte van deze aromatische wijn.

Vandaag de dag is de Bodega in Rota, die de wijn verbouwt, nog steeds volop in bedrijf. De Tintilla druif wordt erg gewaardeerd. En niet alleen door zijn goede smaak, maar ook doordat hij een hardnekkige druifluis-epidemie heeft overleefd. Door deze epidemie gingen aan het einde van de 19e eeuw grote delen van Europese wijnstokken verloren. Dat was een catastrofe, en slecht voor de export. Europese druivensoorten werden daarna geënt op Amerikaanse onderstokken, die wel resistent waren tegen de druifluis. Het spectaculaire is echter dat de Tintilla druif niet getroffen is door de druifluis. Door de ligging bij de kust, kreeg deze geen kans. Tot op de dag van vandaag wordt de Tintilla de Rota als een van de weinige druiven op originele Europese onderstokken verbouwd.

Terug in Nederland

De Tintilla de Rota was lang niet meer in Nederland te krijgen. Maar sinds eind 2018 is hij weer terug en verkrijgbaar bij Paella pa mi. Dit cateringbedrijf wordt gerund door ons, David Cerpa Castellano en Hester Snoeijer. De droom wij samen hadden is uitgekomen: het is gelukt om de Tintilla de Rota weer terug te brengen naar Nederland. De mensen uit Rota zijn trots dat hun wijn weer geëxporteerd wordt. Wij zijn blij dat wij bijdragen aan de welvaart van mijn geboortedorp, Rota. Zo staat de wijn symbool voor de verbinding tussen ons, en tussen Spanje en Nederland.

Tintilla de Rota is een dessert- en tapaswijn. Aanrader bij een mooie kaasplank. Serveren bij 7-9 graden. Ook genieten van deze lekkere dessertwijn? Bestel hem via info@paellapami.nl.